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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Pecuária Sul. |
Data corrente: |
21/12/2022 |
Data da última atualização: |
21/12/2022 |
Tipo da produção científica: |
Folder/Folheto/Cartilha |
Autoria: |
NALERIO, E. S.; GENRO, T. C. M. |
Afiliação: |
ELEN SILVEIRA NALERIO, CPPSUL; TERESA CRISTINA MORAES GENRO, CPPSUL. |
Título: |
Sistemas de terminação de novilhos de corte em pastagem natural: dia de campo intensificação sustentável da pecuária |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Bagé: Embrapa Pecuária Sul, 2022. |
Idioma: |
Português |
Notas: |
1 fôlder. |
Conteúdo: |
O uso dos insumos fertilizantes e sobressemeadura da pastagem natural com azevém aceleram o ciclo de terminação de bovinos de corte em pastagem natural, permitindo o abate dos animais com 23 meses de idade, com carcaças e carnes de boa qualidade, mais magras e com excelente relação dos ácidos graxos ômega 6 e ômega 3, indicando carnes com perfil de gordura benéfico para a saúde humana. |
Thesagro: |
Gado de Corte; Novilho; Novilho de Corte; Pastagem; Pastagem Natural. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1150169/1/Folder-Sistemas-de-Terminacao-de-Novilhos-de-Corte-em-Pastagem-Natural.pdf
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Marc: |
LEADER 00986nam a2200193 a 4500 001 2150169 005 2022-12-21 008 2022 bl uuuu u0uu1 u #d 100 1 $aNALERIO, E. S. 245 $aSistemas de terminação de novilhos de corte em pastagem natural$bdia de campo intensificação sustentável da pecuária$h[electronic resource] 260 $aBagé: Embrapa Pecuária Sul$c2022 500 $a1 fôlder. 520 $aO uso dos insumos fertilizantes e sobressemeadura da pastagem natural com azevém aceleram o ciclo de terminação de bovinos de corte em pastagem natural, permitindo o abate dos animais com 23 meses de idade, com carcaças e carnes de boa qualidade, mais magras e com excelente relação dos ácidos graxos ômega 6 e ômega 3, indicando carnes com perfil de gordura benéfico para a saúde humana. 650 $aGado de Corte 650 $aNovilho 650 $aNovilho de Corte 650 $aPastagem 650 $aPastagem Natural 700 1 $aGENRO, T. C. M.
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Registro original: |
Embrapa Pecuária Sul (CPPSUL) |
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Biblioteca |
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Registro |
Volume |
Status |
URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
19/08/2022 |
Data da última atualização: |
13/07/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
UEHARA, S. A.; COUTINHO, C. E. R.; ARONOVICH, M.; WALTER, E. H. M.; FURTADO, A. A. L.; CALIXTO, F. A. A.; TAKATA, R.; MESQUITA, E. de F. M. de. |
Afiliação: |
SILVIO AKIRA UEHARA, FIPERJ e UFF; CARLOS EDUARDO RIBEIRO COUTINHO, PESAGRO; MARCOS ARONOVICH, PESAGRO; EDUARDO HENRIQUE MIRANDA WALTER, CTAA; ANGELA APARECIDA LEMOS FURTADO, CTAA; FLÁVIA ALINE ANDRADE CALIXTO, FIPERJ e UNIFESO; RODRIGO TAKATA, FIPERJ; ELIANA DE FÁTIMA MARQUES DE MESQUITA, UFF. |
Título: |
Influence of saline environment and depuration time on quality and proximate composition of Nile tilapia fillet (Oreochromis niloticus). |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Food Science and Technology, Campinas, v. 42, e69322, p. 1-8, 2022. |
DOI: |
DOI: https://doi.org/10.1590/fst.69322 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
This study investigated the depuration time of tilapia in saline and freshwater environments and its influence on animal performance and meat quality. Depuration until the seventh day resulted in significant reductions in average weight, condition factor, viscerosomatic index, hepatosomatic index and fillet yield in both environments. Regarding proximate composition, the saline environment promoted the maintenance of crude protein, moisture and ash percentages. Depuration in the freshwater environment resulted in reduced percentages of crude protein, ash and energy and increased humidity. Total lipids were reduced in both environments, but with a significantly lower in saline. Maximum rigor index occurred in up to three and nine hours for fish depurated in freshwater and saline environments, respectively. During the post-rigor period, the rigor index experienced a sharp drop in the freshwater environment, while in the saline environment it remained similar to that of the pre-depuration group. Depuration in a saline environment for up to seven days was efficient at maintaining of proximate composition and rigor mortis, however, depuration until the fifth day is indicated to maintain performance indices. |
Palavras-Chave: |
Pré-abate; Pre-slaughter. |
Thesagro: |
Tecnologia de Alimento; Tilápia. |
Thesaurus NAL: |
Food technology; Proximate composition; Rigor mortis; Salinity; Starvation. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
Marc: |
LEADER 02237naa a2200325 a 4500 001 2145596 005 2023-07-13 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $aDOI: https://doi.org/10.1590/fst.69322$2DOI 100 1 $aUEHARA, S. A. 245 $aInfluence of saline environment and depuration time on quality and proximate composition of Nile tilapia fillet (Oreochromis niloticus).$h[electronic resource] 260 $c2022 520 $aThis study investigated the depuration time of tilapia in saline and freshwater environments and its influence on animal performance and meat quality. Depuration until the seventh day resulted in significant reductions in average weight, condition factor, viscerosomatic index, hepatosomatic index and fillet yield in both environments. Regarding proximate composition, the saline environment promoted the maintenance of crude protein, moisture and ash percentages. Depuration in the freshwater environment resulted in reduced percentages of crude protein, ash and energy and increased humidity. Total lipids were reduced in both environments, but with a significantly lower in saline. Maximum rigor index occurred in up to three and nine hours for fish depurated in freshwater and saline environments, respectively. During the post-rigor period, the rigor index experienced a sharp drop in the freshwater environment, while in the saline environment it remained similar to that of the pre-depuration group. Depuration in a saline environment for up to seven days was efficient at maintaining of proximate composition and rigor mortis, however, depuration until the fifth day is indicated to maintain performance indices. 650 $aFood technology 650 $aProximate composition 650 $aRigor mortis 650 $aSalinity 650 $aStarvation 650 $aTecnologia de Alimento 650 $aTilápia 653 $aPré-abate 653 $aPre-slaughter 700 1 $aCOUTINHO, C. E. R. 700 1 $aARONOVICH, M. 700 1 $aWALTER, E. H. M. 700 1 $aFURTADO, A. A. L. 700 1 $aCALIXTO, F. A. A. 700 1 $aTAKATA, R. 700 1 $aMESQUITA, E. de F. M. de 773 $tFood Science and Technology, Campinas$gv. 42, e69322, p. 1-8, 2022.
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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